miércoles, 7 de mayo de 2014

Propera sessió a càrrec de Josep Monseny (15 de maig de 2014)

 Clínica i educació


  Grup d’investigació del malestar individual i social en el camp de l'educació



És possible educar nens que arribin a ser ciutadans responsables?

El discurs dominant en les nostres societats d’avui, en les quals s’ha produït una involució democràtica ja sigui per la reducció de la democràcia a un formalisme del vot cada quatre anys, ja sigui perquè els nous països dominants ni tan sols mantenen l’aparença dels principis democràtics sorgits de la il·lustració, produeix una enorme concentració de poder en castes elitistes minoritàries i transversals, que anul·len la divisió de poders i confronten el ciutadà amb un poder intervencionista dels aparells de l’estat quasi omnímode.


En aquesta circumstància, l’educació, igual que la salut mental o la pràctica de la responsabilitat política ciutadana, tendeixen a ser configurades pels poders dominants com a mecanismes adaptatius a la situació imperant.


Per això aquestes pràctiques es troben sostretes d’autonomia i llibertat i l’acte educatiu se substitueix per models protocolaritzats que disminueixen  la seva responsabilitat, penalitzen la creativitat i en conseqüència obstaculitzen els enfocaments que pretenen afavorir el desenvolupament d’un pensament crític en els nens, futurs ciutadans. Això confronta el mestre a una alternativa extrema: o el conformisme a un model burocratitzat que va erosionant el seu desig, o bé una actitud crítica davant l’aparell de l’estat que li exigeix un compromís gairebé heroic.


De totes maneres aquesta situació té un avantatge. El procés emancipador que els mestres volen transmetre als seus alumnes és el mateix que reclamen per ells mateixos: ensenyar llibertat i responsabilitat ve a ser el mateix que viure-la, una cosa no ha estat mai tan lligada a l’altra.
                   
Exposa : Josep Monseny, psicoanalista,  Director de l’IPB

  
           Dijous, 15 maig 2014, 21:00 h
                       Lloc: Aula IPB, C/Copèrnic, 13, baixos. Barcelona
      Tel. 93 417 2552,  www.ipb.cat , activitat oberta i gratuïta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario